Abeceda peněz

Kluci a děvčata z naší 4. a 5. třídy se v rámci výuky finanční gramotnosti účastní tříměsíčního projektu Abeceda peněz, který vyhlásila Česká spořitelna.

Společně si založili firmu Štědré Přáslavice, jejímž podnikatelským záměrem je výroba  a prodej vánočních dekorací. V říjnu nás zaměstnanci naší největší banky pozvali na společné setkání, které pro malé přáslavické podnikatele připravili.

Děti dostaly hned po příchodu slušivé modré kloboučky a pustily se do prvních úkolů – seznámily se s některými pojmy z oblasti podnikání, s nejdražší a nejtěžší mincí světa, s ochrannými prvky bankovek, přemýšlely o zdrojích peněz, rozpočtu, spoření a půjčkách a také si uvědomily, co všechno máme v životě zadarmo – kamarády, lásku, úsměv, objímání….

Všechny tyto nové poznatky děti následně využily při krátkém vědomostním kvizu.

Pak už se všichni přesunuli k bankomatům, kde zkoušeli vybrat různé částky peněz.

To nejlepší však na naše školáky teprve čekalo. Byla to návštěva zázemí České spořitelny, kam se jen tak běžní klienti nedostanou. V pokladně na počítačce a na mincovačce přepočítávali různé obnosy peněz, prohlédli si bankovky zahraniční měny i investiční zlato, a navštívili i místnost s bezpečnostními schránkami, kam si lidé ukládají své cenné věci.

Na závěr bylo potřeba podepsat smlouvu a zvolit vedení naší nově založené firmy. Ředitelem byl jmenován Sebastian Řezníček, jeho zástupcem Adam Ladman, finančním ředitelem Sára Náhlá a zástupcem finančního ředitele Tomáš Rožman.

Česká spořitelna nám zapůjčila pro počáteční „rozjezd“ firmy částku 3 000, -Kč a tak bude teď na nás, abychom tuto částku dokázali České spořitelně vrátit a pokud možno vydělat i další finanční prostředky, které můžeme využít např. na společný výlet apod.

Všechny občany Přáslavic zveme dne 28.11. 2019 odpoledne (12.30 – 16.30 hodin) do České spořitelny na náš jarmark. Tento den zde budeme mít prodejní stánky s vánočními výrobky, které si budete moci zakoupit. Věříme, že vás náš projekt zaujal a že nám pomůžete podpořit naše první podnikání.

Mgr. Lenka Tozziová

« z 2 »