Šéfkuchař Vít Kudrna ve školní jídelně Přáslavice
Dne 8.3.2024 nás ve školní jídelně navštívil šéfkuchař pan Vít Kudrna. Zkušený profesionální kuchař pracoval jako šéfkuchař v luxusních restaurací v ČR. Vystupoval v televizních pořadech a nyní se zabývá kurzy vaření, cateringy na rodinné a firemní akce, gastroporadenstvím, školením personálu škol, školek a dalšími činnostmi v rámci gastronomie.
V tento den bylo vaření zcela v rukou pana Kudrny. Společně jsme vybrali netradiční, moderní jídla a to cizrnové kuličky s ricottou v rajské omáčce a bulgurem, dále kuskus s ratatouille a vepřovým karé, jako polévku jsme vařili bořč. Cílem návštěvy pana Kudrny bylo to, aby nám ukázal pár novinek a také zdravější způsoby vaření s použitím minimálního množství tuku. V rámci školení nám pan Kudrna ukázal, jak např. usmažit řízek na minimálním množství tuku v konvektomatu, dále jak „usmažit“ vdolky v konvektomatu, opět při použití minimálního množství tuku. Na vdolky jsme připravili zkaramelizované jablíčka se zakysanou smetanou. Jak řízky, tak vdolečky byly velmi chutné, takže je v této podobě určitě zařadíme do našeho jídelníčku.
Nesmíme opomenout, že v tento den jsme měli v kuchyni i pomocnice. Paní starostce Jitce Ivanové a paní asistentce z mateřské školky Veronice Sedlářové, které se také zapojily do přípravy pokrmů, děkujeme za pomoc a spolupráci.
Panu šéfkuchaři děkujeme za velmi zajímavý a přínosný den, který byl nejen náročný, ale také zábavný a moc jsme si ho všichni užili.
A v neposlední řadě patří velký vděk všem zaměstnancům naší školní jídelny za jejich práci, chuť učit se novým věcem, a že se snaží každý den připravovat chutná a výživná jídla.
Přejeme našim strávníkům, pro které s láskou a rádi vaříme, aby jim u nás ve školní jídelně chutnalo.
Lucie Kňávová, vedoucí školní jídelny