Šéfkuchař Vít Kudrna ve školní jídelně Přáslavice

Šéfkuchař Vít Kudrna ve školní jídelně Přáslavice

Dne 8.3.2024 nás ve školní jídelně navštívil šéfkuchař pan Vít Kudrna. Zkušený profesionální kuchař pracoval jako šéfkuchař v luxusních restaurací v ČR. Vystupoval v televizních pořadech a nyní se zabývá kurzy vaření, cateringy na rodinné a firemní akce, gastroporadenstvím, školením personálu škol, školek a dalšími činnostmi v rámci gastronomie.

V tento den bylo vaření zcela v rukou pana Kudrny. Společně jsme vybrali netradiční, moderní jídla a to cizrnové kuličky s ricottou v rajské omáčce a bulgurem, dále kuskus s ratatouille a vepřovým karé, jako polévku jsme vařili bořč. Cílem návštěvy pana Kudrny bylo to, aby nám ukázal pár novinek a také zdravější způsoby vaření s použitím minimálního množství tuku. V rámci školení nám pan Kudrna ukázal, jak např. usmažit řízek na minimálním množství tuku v konvektomatu, dále jak „usmažit“ vdolky v konvektomatu, opět při použití minimálního množství tuku. Na vdolky jsme připravili zkaramelizované jablíčka se zakysanou smetanou. Jak řízky, tak vdolečky byly velmi chutné, takže je v této podobě určitě zařadíme do našeho jídelníčku.

Nesmíme opomenout, že v tento den jsme měli v kuchyni i pomocnice. Paní starostce Jitce Ivanové a paní asistentce z mateřské školky Veronice Sedlářové, které se také zapojily do přípravy pokrmů, děkujeme za pomoc a spolupráci.

Panu šéfkuchaři děkujeme za velmi zajímavý a přínosný den, který byl nejen náročný, ale také zábavný a moc jsme si ho všichni užili.

A v neposlední řadě patří velký vděk všem zaměstnancům naší školní jídelny za jejich práci, chuť učit se novým věcem, a že se snaží každý den připravovat chutná a výživná jídla.

Přejeme našim strávníkům, pro které s láskou a rádi vaříme, aby jim u nás ve školní jídelně chutnalo.

Lucie Kňávová, vedoucí školní jídelny